Blog
De herkomst van Thee
India is ’s werelds grootste theeleverancier, maar de herkomst van thee ligt in China. De chinezen zijn de `uitvinders´van de thee en hebben al vijfduizend jaar een theecultuur. Na mate de tijd werd de plant door de jaren heen over de hele wereld verspreid.
Thee is het waterige aftreksel van de bladeren van de Camellia Sinensis (L) O. Kuntze of de Chinese theeplant. Vroeger werd deze plant Thea Sinensis genoemd.
Alle soorten thee komen van deze plant. Afhankelijk van wat je plukt en wanneer je plukt en wat je met de pluksels doet, krijg je de verschillende soorten thee.
De beste thee wordt geplukt boven de 1350 meter en wordt met de hand geplukt. Wij hebben de Natuurlijke Buddhisten Tea in onze collectie, deze wordt door de Boeddhistische monniken in het vroege voorjaar met de hand geplukt.
De bladeren van theebomen zijn 10 tot 25 cm lang. Van de bomen die tot struiken worden de gesnoeid is het blad natuurlijk kleiner.
De kwaliteit van de thee wordt bepaald door een aantal criteria zoals;
- Het land van herkomst
- De regio waarin het geplukt wordt
- De bodem en bodemgesteldheid
- Het klimaat waarin het groeit
- De hoogte waarop de plant groeit
- De hoeveelheid neerslag wat er valt
- Het vakmanschap van de kweker
- En het vakmanschap van de verwerker
Tips voor het bewaren van thee
Thee is een kwetsbaar productie en is gevoelig en onderhevig aan de volgende vijf invloeden;
Geur:
Thee neemt snel de geur over van andere producten waardoor de smaak veranderd.
Bewaar thee dan ook niet in je kruidenkast of naast andere zwaar geurende artikelen
Licht:
Thee verdraagt geen licht, door licht verkleurt de thee en verminderd de smaak.
Lucht:
Door zuurstof kan de thee gaan oxideren, waardoor de blaadjes verkleuren en van smaak verandert. Sluis daarom je verpakking altijd goed af of nog beter bewaar het in een blikje.
Vocht:
Door vocht kan de thee gaan rotten en dan is het helaas onbruikbaar.
Warmte:
Vooral bij kruidenthee is het belangrijk dat het hier tegen beschermd wordt, het verminderd namelijk de werking.
Bewaar thee dan ook in een goed afgesloten blik op een koele en donkere plaats. Kijk voor een leuk blikje in ons assortiment.
Hoe kan ik het beste thee zetten
• Neem een glazen theepot of theeglas, we willen wel zien hoe de blaadjes zich ontvouwen en hoe de kleur veranderd.
• Doet de door jouw gekozen hoeveelheid thee in het theeglas of in de theepot.
• Je neemt warm water, 70 tot 100 graden.
• Giet dit in de theepot/theeglas op de blaadjes, omgekeerd mag natuurlijk ook het is jouw feestje.
• Laat dit rustig trekken.
• Als alle blaadjes op de bodem liggen is de thee klaar.
• Nu kun je heerlijk genieten van je favoriete thee.
Voor een Chinees geldt de eenvoudige regel: als de theeblaadjes op de bodem van de theepot of theekop liggen, is de thee klaar! Gun de thee dan ook tijd om zich te ontplooien en de smaak af te geven.
Je kunt thee nooit fout zetten, hoe jij je thee lekker vind zo moet je hem ook drinken.
Hoeveel thee gebruik je per portie?
Hoeveel thee je gebruik is afhankelijk van jouw smaak. Ik hou zelf aan 1 maatschepje (+- 2 gram) per glas thee aan, voor een pot kan dit oplopen tot 4 schepjes afhankelijk van de grote van de pot.
Wat is de beste tempratuur voor theewater?
De beste tempratuur voor thee water ligt tussen de 70-100 graden Celsius.
Wil je met een thermometer werken, dan volgen hier de tempraturen die je aan kan houden;
- Groene thee :70-80 graden
- Zwarte thee: 95-100 graden
- Kruidenthee : 95-100 graden
- Pu-Erh : 95 graden
- Rooibos : 95-100 graden
- Witte thee : 80-90 graden
Zet je een pot thee kan je deze het beste warm houden op een rechaud.
Het zuiveren van je lichaam d.m.v. thee
Er zijn vele redenen waarom je, je lichaam kunt ontgiften.
Elke dag worden onze lichamen blootgesteld aan verschillende gifstoffen. Deze kunnen afkomstig zijn uit ons eigen lichaam of het gevolg zijn van onze omgeving.
Deze giftstoffen kunnen ernstige schade aan ons lichaam veroorzaken, vooral wanneer we ze niet kwijtraken zoals wel zou moeten. Dit kan zelfs een stoornis veroorzaken aan de organen die als taak hebben om ons lichaam te zuiveren.
Het kan onder andere de volgende problemen veroorzaken:
- spijsverteringsproblemen
- slapeloosheid
- diarree
- vroegtijdige veroudering
- gewichtstoename
- vochtretentie
- slechte bloedcirculatie
- cellulitis
Thee kan een middel zijn om je lichaam te ontgiften.
Voor het ontgiften van je lichaam hebben wij de volgende kruidenthee in onze collectie namelijk Natuurlijk Zuiveren deze kruidenthee van biologische kruiden samengesteld en is ondersteunend voor de nieren, gal en lever.
Deze bloedzuiverende en vocht afdrijvende kruidenthee is goed voor je organen. Maar dat niet alleen, het verlicht de eczeem en versterkt je immuunsysteem, reguleert en stabiliseert je cortisolen en insuline waardoor je lichaam rust krijgt en je spijsvertering/stoelgang bevorderd. Heb je last van de overgang of je hormonen in deze thee zitten kruiden die opvliegers remmen, nachtzweten verminderd waardoor je nachtrust verbeterd wordt. Bij hevige menstruatie verzacht en kalmeert deze thee je buik.
Natuurlijk Zuiveren is samengesteld uit de volgende kruiden;
- Brandnetel (Bloedzuiverend, licht vocht afdrijvend en verlicht de eczeem)
- Salie (Is ontstekingsremmend, remt opvliegers)
- Lindebloesem (Zorgt voor een goede nachtrust en het nachtzweten en ondersteund hevige menstruatie)
- Tusli (Versterkt het immuunsysteem, reguleert en stabiliseert de cortisolen en insuline)
- Cichoreikruid (Deze is goed voor de stoelgang)
- Guldenroede (Is een reinigende en heeft helende eigenschappen)
- Kamille (Is een rustgevende kruid voor de buik en bevorderd de spijsvertering)
- Goudsbloem (heeft een helende en ontstekingsremmende eigenschap)
Let op deze thee mag je niet gebruiken wanneer je zwanger probeert te worden of zwanger bent!
Waarom de benoeming natuurlijke thee i.p.v. biologische thee
De biologische thee die wij via onze leverancier inkopen mogen wij niet biologisch noemen omdat wij niet skal gecertificeerd zijn. Natuurlijk voegen wij er niks aan toe, maar verpakken het op een mooie en nette manier voor u. Door dit proces wordt de biologische keten verbroken en mag het niet meer biologisch genoemd worden. Vandaar Natuurlijk.
Hoeveel soorten thee heb je ?
Je heb de volgende verschillende theesoorten
De verschillende theesoorten zijn:
- Witte thee
- Groene thee
- Gele thee (zeer zeldzaam)
- Oolong thee
- Zwarte thee
- Theebloemen
Daarnaast zijn er nog de verschillende soorten (evt. gemengd) infusies:
- Rooibos
- Fruit
- Kruiden
Witte Thee;
Witte thee komt uit een bepaald gebied, afhankelijk van waar hij vandaan komt krijgt hij de naam (Denk bv. aan Champagne). Witte thee komt uit een klein gebied in China, namelijk in het noordoosten van de provincie Fuijan, er komt ook witte thee uit Sirlanka en Kongo maar de kwaliteit van deze thee is niet vergelijkbaar met de witte Chinese thee.
Daarnaast wordt thee nog in 3 groepen verdeeld:
- De Silverneelde
- De Bai mu dan
- Pai mu tan
Groene Thee;
Deze wordt in alle 19 provincies van China verbouwd. Voor een goede groene thee wordt het topje en de eerste 2 blaadjes geplukt. De blaadjes worden onmiddellijk verhit en gedroogd om oxidatie te verkomen.
Gele Thee;
Gele thee was vroeger een eerbetoon aan de keizer, hiervoor werd de beste thee gebruikt en elke provincie had zijn eigen gele thee. Nu is het een zeer zeldzaam voorkomende theesoort geworden die nog op 3 plaatsen geplukt wordt in zeer kleine hoeveelheden.
Je kunt het nog in de volgende provincies vinden:
- Hunan; Jushan Yinzhen
- Anhui; Huoshan Huangya
- Sichuan; Meng Ding Huangya
Oolong Thee;
Deze thee wordt ook half geoxideerde thee genoemd. Hij ligt tussen de groene en zwart thee in. Vandaar dat je groene oorlong thee hebt en zwarte oorlang thee. Deze thee wordt gekweekt in de kustgebieden van Zuid- China en Taiwan.
Zwarte Thee;
Zwarte thee is door de chinezen bedacht om de overzeese reis naar Engeland te kunnen doorstaan. Door de thee te laten oxideren wordt hij bruin van kleur. De Engelsen spreken van zwarte thee en dit hebben wij overgenomen. De Chinezen spreken van rode thee, want het waterige aftreksel van de thee is niet zwart maar rood.
Theebloemen (van de plant);
Wist je dat allen biologische thee bloeit! Dit komt omdat de blaadjes op dat moment bitter zijn van smaak en niet voor consumptie geschrikt zijn. De normale plantages laten hun planten bespuiten met stoffen tegen insecten, maar ook tegen het in bloei komen van de planten. De biologische plantages laten hun planten in oktober en november bloeien. Deze bloemen hebben een subtiele theearoma die naar amandelen smaakt/ruikt. Wanneer de bloemen bevrucht zijn krijgen ze zaden die op hun beurt geperst worden tot theeolie, deze wordt weer gebruikt in cosmetica en de culinaire keukens. Deze olie is zeldzaam omdat er te weinig biologische plantages zijn.
Wat houdt de ayurvedische leer in?
Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent.
Ayurveda is een discipline van de Upaveda of "extra kennis" vanuit de Vedische traditie. De oorsprong van ayurveda is dan ook gevonden in de Atharvaveda.
Er zijn ook verschillende legenden die de oorsprong van ayurveda toeschrijven aan Dhanvantari (of Divodasa) die het rechtstreeks van Bramha doorkreeg.
In de ayurvedische praktijken wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geneesmiddelen op basis van kruiden en mineralen. Dierlijke producten zoals melk, boter en yoghurt worden ook gebruikt in een aantal ayurvedische preparaten.
Wat zijn de verschillende Dosha’s;
Volgens de ayurvedische leer bestaan we uit verschillende elementen die te vinden zijn in de natuur:
- Aarde
- Lucht
- Vuur
- Water
- Esther (ruimte)
Deze vijf elementen vormen de volgende drie dosha’s:
- Vata
- Pitta
- Kapha
Iedere dosha heeft zijn eigen combinatie van elementen, die uniek zijn voor de type dosha!
Vata;
Dit zijn de volgende kenmerken voor deze dosha:
- Elementen; lucht en ether
- Kenmerken van de elementen: koud, droog, licht, snel, mobiel, onregelmatig en ruw
- Seizoenen: late herfst en vroege winter
- Gevoeligheden: extreem gevoelig voor kou, wind en droog weer. Koude lichaamsdelen zoals handen, voeten en neus.
Pitta;
Dit zijn de volgende kenmerken voor deze dosha:
- Elementen; vuur en water
- Kenmerken van de elementen: warm, olieachtig, licht, vloeibaar, mobiel, scherp/nauwkeurig, zacht en glad
- Seizoenen: zomer
- Gevoeligheden: gevoelig voor warmte en vochtigheid. Verbranden gemakkelijk in de zon
Kapha;
Dit zijn de volgende kenmerken voor deze dosha:
- Elementen: water en aarde
- Kenmerken van de elementen: koel, nat, olieachtig, zwaar, stabiel, dicht en statisch
- Seizoenen: late winter en vroege lente
- Gevoeligheden: verdragen niet goed koude en vochtige omgevingen.
Je kunt via internet testen kijken welke type dosha je bent.
Door te testen wat voor soort dosha je bent, kan je gaan bepalen wat er goed voor je is en bij jouw dosha aansluit. Let op je kan een combinatie zijn van verschillende dosha’s zodat er meerdere dingen aansluiten bij jouw levensstijl.
Denk hierbij aan je voeding, beweging, rust en lichamelijke verzorgings producten.
